Tarta z kiszoną kapustą i zagrodowymi serami
Oceń przepis:
Składniki:
- Ciasto na tartę:
- półtorej szklanki mąki, ja najbardziej lubię krupczatkę, tak uczyła babcia
- ¾ kostki schłodzonego masła jak najbardziej tłustego
- 2 żółtka
Pozostałe składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 4 - 5 suszone grzyby
- 2 jajka
- 10 dag sera zagrodowego: Węgajty, Wiżajny, Frontiera lub inny
- Do pomocy:
- mąka
- sucha fasola
- masło
- papier do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na blat, dodaj rozdrobnione masło i szybko je posiekaj z mąką aż grudy przestaną być widoczne (ewentualnie rozrób je palcami). Do wymieszanych składników dodaj żółtka po czym równie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie odciśnij mocno kapustę i przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby. Zalej wszystko wodą i gotuj około 1,5 h. Po ugotowaniu przełóż na durszlak i ostudź. Na blat ponownie wysyp garść mąki i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 1/2 cm. Blachę do tarty nasmaruj masłem i oprósz mąką lub tartą bułką, wyłóż ciastem zostawiając więcej na brzegach. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem lub folią do pieczenia i obsyp fasolą. Piecz około 15 min w 200 stopniach C. Kapustę posiekaj i wymieszaj z jajkami, ułóż na cieście, na wierzchu posyp startym serem, dopraw solą i pieprzem. Ciasto piecz około 20 min. Jeśli nie wiesz czy ciasto jest dobre, wsadź w nie patyczek, musi po wyjęciu być suchy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W