Czysta zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Oceń przepis:
168 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • makaron łazanki
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 10 gałązek rukoli
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby najpierw delikatnie przepłucz, a następnie zalej ½ l zimnej wody i odstaw na noc, by się namoczyły. Kolejnego dnia grzyby odcedź przez sitko i pokrój dość drobno. Pozostałą po moczeniu wodę wlej do garnka i dolej bulion warzywny. Pozwalamy zupie gotować się na małym ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę masła i zabiel zupę przygotowaną śmietaną. Na końcu dodaj ugotowany makaron i wlej do miseczek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA