Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Przygotowanie:
Składniki:kilka głów z karpia ew. korpusy z innych ryb
1 marchew
1 por
1 cebula
pół selera lub ok. 5 łodyg selera naciowego
100 ml białego półwytrawnego wina
1 fenkuł
gałązka pietruszki
klarowane masło
liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, skórka z cytryny, pieprz, chili, czosnek
3 drobno posiekane pomidory
4 cm korzenia imbiru
garść posiekanych pieczarek
1 pęczek koperku
2 filety z karpia bez ości ew. inna ryba
ew. 100 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na klarowanym maśle, aż lekko się zrumienią. Następnie dodajemy korpusy, wino i przyprawy. Odparowujemy i ponownie zalewamy taką ilością wody, by przykryła ingrediencje zawarte w garnku. Gotujemy ok. 30 min. Odszumowujemy. Studzimy i cedzimy. Do bulionu dodajemy pomidory, utarty imbir, śmietanę i grzyby. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Rybę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 2 minuty i podajemy ze świeżo siekanym koprem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W