Krem z borowików z płatkami czosnku
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z grzybów
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g borowików
- 50 g suszonych grzybów
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżka przyprawy do dań z grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- garść natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj wywar z borowików. Suszone grzyby gotuj z liściem laurowym ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i rozpuść w nim masło, dodaj cebulę. Do podsmażonej cebuli dołącz gałązkę tymianku. Do garnka wrzuć borowiki, przyprawę i całość wymieszaj. Bulion grzybowy przelej do reszty składników. Obierz i pokrój czosnek na milimetrowe plastry. Na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć płatki czosnku. Usmażony na złoto czosnek przełóż na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Z zupy usuń gałązkę tymianku i liść laurowy. Całość zmiksuj na gładki krem. Na patelnię wrzuć masło i mąkę. Kiedy zarumieni się na złoty kolor dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodaj do zupy. Podawaj z chipsami z czosnku i posiekaną natką pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź