Anyżkowe ogony wołowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 18 - 22 kawałków (2-2,4 kg) ogonów wołowych lub wołowiny gulaszowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki octu z wina ryżowego
- ⅓ szklanki sosu sojowego
- 4 anyże gwiazdkowe
- 4 suszone papryczki chilli
- 2 kawałki (wielkości kciuka) świeżego imbiru pokrojonego w plasterki (18 szt.)
- skórką z ½ pomarańczy
- odcięta obieraczką do warzyw tak żeby nie było albedo
- 1 główka czosnku
- ząbki obrane i przepołowione
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłóż pergaminem, żeby oszczędzić sobie zmywania. Dopraw mięso solą i pieprzem, wyłóż w jednej warstwie na blasze. Piecz przez 30 min, aż zbrązowieje.
Zdejmij mięso z blachy, wylej tłuszcz, przełóż kawałki mięsa do dużego, żaroodpornego rondla. W misce wymieszaj płynne składniki. Na mięso wysyp przyprawy. Polej płynem, przykryj pergaminem, żeby kawałki na wierzchu nie wyschły i zakryj szczelnie przylegającą pokrywką. Zmniejsz temperaturę do 180°C, piecz przez 2½ godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, wtedy piecz przez 2 godziny i podgrzej 40 minut w 180°C.
Zdejmij mięso z blachy, wylej tłuszcz, przełóż kawałki mięsa do dużego, żaroodpornego rondla. W misce wymieszaj płynne składniki. Na mięso wysyp przyprawy. Polej płynem, przykryj pergaminem, żeby kawałki na wierzchu nie wyschły i zakryj szczelnie przylegającą pokrywką. Zmniejsz temperaturę do 180°C, piecz przez 2½ godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, wtedy piecz przez 2 godziny i podgrzej 40 minut w 180°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W