Pulpety z pstrąga z sosem z zielonej sałaty i żółtek

Pulpety z pstrąga
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 6 szt. filetów z pstrąga
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatowej
  • sok z połowy cytryny
  • ostra świeża papryczka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Na sos:

  • główka sałaty masłowej
  • łyżka masła
  • 100 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce umieść rybę i kwaśną śmietanę. Dodaj gałkę, czosnek, natkę pietruszki. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do masy dodaj ostrą papryczkę. Formuj pulpety i gotuj je w bulionie. W rondelku rozpuść masło i przesmaż posiekaną sałatę. Dodaj bulion. Całość zmiksuj. Płyn z powrotem wstaw na mały ogień i połącz z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Po chwili powinna wyjść delikatna emulsja. Pulpety podawaj z sosem z zielonej sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA