Miecznik grillowany

Miecznik grillowany
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 grube plastry świeżego miecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka świeżego oregano
  • ½ pęczka naci pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • sok z cytryny
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miecznika przyprawiamy solą i pieprzem i odkładamy. Łączymy ze sobą drobno poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy. Dolewamy do całości kilka łyżek dobrej oliwy.

Rozgrzewamy patelnię grillową, jak będzie mocno nagrzana lekko smarujemy ją oliwą i od razu układamy rybę na patelni. Grillujemy ją maksymalnie 1 minutę z każdej strony jeśli chcemy, żeby była soczysta, a nawet lekko nie dociągnięta w środku. Po przewróceniu na drugą stronę od razu polewamy ją częścią dressingu. Ściągamy z patelni, polewamy resztą sosu i serwujemy gorącą. 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA