Okonki w bułce z domowym chutneyem z pomidorów
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 8 do 10 filecików z okonia
- sól i pieprz do doprawienia ryby
- mąka ryżowa do oprószenia ryby
1 kg pomidorów „jajo” (polnych, rzymskich, gruntowych)
- 1 jabłko
- 1 cebula biała
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki octu jęczmiennego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka zmielonej gorczycy
- 1 łyżka soli
bułka pszenna lub inna ulubiona
- masło do posmarowania bułki
- ząbek czosnku
- sałata
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania chutneya. Pomidory przekrój na pół i pozbądź się szypułki.
Pokrój znowu na pół i opróżnij gniazda nasienne, wrzuć na dużą patelnię. Jabłko obierz i pokrój w niedużą kostkę, dorzuć na patelnię. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i też na patelnię. Gorczycę utrzyj w moździerzu. Dodaj resztę składników, ocet, cukier, przyprawy.
Wstaw patelnię na ogień i mieszaj doprowadzając do zagotowania, tak długo, aż cukier się rozpuści. Wszystko gotuj około 40 minut na małym ogniu, chutney jest gotowy w momencie, kiedy dociskając łyżkę od góry nie zbierze się w niej sok.
Bułkę przekrojoną jak do hot doga, czyli naciętą, posmaruj masłem i podsmaż na suchej patelni, aż masło się zarumieni. Przekrojonym na pół ząbkiem czosnku posmaruj wnętrze przyrumienionej bułki. Ułóż na jednej części sałatę i chutney.
Okonki rozmrożone w nocy w lodówce osusz papierowym ręcznikiem, osól i popieprz, następnie obtocz w mące ryżowej. Rozgrzej patelnię i na rozgrzaną wylej około 0,5 centymetra oleju rzepakowego. Tuż przed punktem dymienia wrzuć otrzepane z nadmiaru mąki fileciki z okonków, oczywiście skórą do dołu, żeby się najpierw zarumieniła.
Smaż z obu stron, dosłownie kilka minut. Wyłóż na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i ułóż na chutneyu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź