Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wigilia
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 40 dag filetów z karpia
- masło do smażenia
- mąka do panierowania
- Marynata:
- skórka z 1 pomarańczy
- olej lniany
- 4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta kminku
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- Sos piernikowy:
- 2 szklanki bulionu z karpia
- 1 cebula
- łyżka masła
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 30 dag piernika lekko podsuszonego
Makaron naleśnikowy:
- jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 50 ml wody gazowanej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- wywar z grzybów
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.
Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.
Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W