Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym

Filety z karpia
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Składniki:

  • 40 dag filetów z karpia
  • masło do smażenia
  • mąka do panierowania
  • Marynata:
  • skórka z 1 pomarańczy
  • olej lniany
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • szczypta kminku
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • Sos piernikowy:
  • 2 szklanki bulionu z karpia
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 30 dag piernika lekko podsuszonego

Makaron naleśnikowy:

  • jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • wywar z grzybów
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.

Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.

Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA