Gołąbki z czerwonej kapusty z warzywami i orzechową posypką
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka warzyw z rosołu lub inne dowolnie wybrane warzywa
- 50 g suszonych grzybów lub 250 g świeżych grzybów leśnych
- 1 szklanka ryżu
- 70 g masła
- 500-800 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek kolendry
- 1 szklanka orzeszków bez soli
- 3 łyżki miodu
- sól himalajska
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kapusty wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą z łyżką octu jabłkowego, dzięki temu nie straci swojego koloru. Gotuj pod przykryciem. Po kilku minutach możesz spróbować delikatnie ściągać liść po liściu kapusty.
Pozostałą część głąba dogotuj, posiekaj i dodaj do farszu gołąbków.
Ryż ugotuj al dente.
Warzywa z rosołu oraz grzyby posiekaj i usmaż na maśle z dodatkiem soli.
Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowany ryż.
Z liści kapusty wytnij twarde części rdzenia. Dodaj do farszu.
Przed zrobieniem gołąbków każdy liść odwróć na drugą stronę. Do każdego liścia włóż około 2 kopiaste łyżki farszu. Zagnieć boki i złóż w kształt krokietów.
Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem, przykryj garnek i duś około 45 min. pod przykryciem na małej mocy kuchenki.
Orzeszki posiekaj i podsmaż na suchej patelni. Kolendrę posiekaj.
Gotowe gołąbki polej miodem i posyp mieszanką orzechów oraz kolendrą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź