Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem

Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Farsz:
Sos:
  • 10 dag słoniny
  • 2 cebule
  • listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, sól
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu warzywnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso i boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na smalcu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Na koniec dorzuć kawałki cebuli i wlej kawałki pomidorów. Duś przez 2 godziny.
Mięso przestudź i drobno posiekaj.
W misce połącz posiekane mięso z koncentratem pomidorowym i odrobiną sosu pozostałego z duszenia. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i świeży posiekany lubczyk. Farsz powinien być gęsty. Kapustę obgotuj bez głąba.
Z liści wytnij żyłki i pozawijaj gołąbki, nadziewając je farszem.
Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż gołąbki i przykryj plasterkami boczku.
Gołąbki piecz w piekarniku przez około godzinę.
Przygotuj sos. Na patelni na słoninie podsmaż kawałki cebuli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i odrobinę soli.
Wlej passatę i bulion. Sos gotuj, aż się zredukuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.
Gołąbki podawaj z pomidorowym sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA