Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- główka kapusty
- masło do wysmarowania formy
- kilka plastrów boczku
Farsz:
- 0,5 kg ugotowanej kaszy mazurskiej (najdrobniejszej)
- 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki )
- 20 dag wędzonego boczku
- cebula
- łyżka smalcu
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeży lubczyk
Sos:
- 10 dag słoniny
- 2 cebule
- listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, sól
- 500 ml passaty pomidorowej
- szklanka bulionu warzywnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso i boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na smalcu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Na koniec dorzuć kawałki cebuli i wlej kawałki pomidorów. Duś przez 2 godziny.
Mięso przestudź i drobno posiekaj.
W misce połącz posiekane mięso z koncentratem pomidorowym i odrobiną sosu pozostałego z duszenia. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i świeży posiekany lubczyk. Farsz powinien być gęsty. Kapustę obgotuj bez głąba.
Z liści wytnij żyłki i pozawijaj gołąbki, nadziewając je farszem.
Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż gołąbki i przykryj plasterkami boczku.
Gołąbki piecz w piekarniku przez około godzinę.
Przygotuj sos. Na patelni na słoninie podsmaż kawałki cebuli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i odrobinę soli.
Wlej passatę i bulion. Sos gotuj, aż się zredukuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.
Gołąbki podawaj z pomidorowym sosem. Smacznego!
Mięso przestudź i drobno posiekaj.
W misce połącz posiekane mięso z koncentratem pomidorowym i odrobiną sosu pozostałego z duszenia. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i świeży posiekany lubczyk. Farsz powinien być gęsty. Kapustę obgotuj bez głąba.
Z liści wytnij żyłki i pozawijaj gołąbki, nadziewając je farszem.
Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż gołąbki i przykryj plasterkami boczku.
Gołąbki piecz w piekarniku przez około godzinę.
Przygotuj sos. Na patelni na słoninie podsmaż kawałki cebuli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i odrobinę soli.
Wlej passatę i bulion. Sos gotuj, aż się zredukuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.
Gołąbki podawaj z pomidorowym sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W