Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i pomidorami

Gołąbki z młodej kapusty
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie. Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki. Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25 - 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA