Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 15 liści młodej kapusty
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- pomidor malinowy
- papryka
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 jaja
- sól, pieprz
- oliwa rafinowana do smażenia
- czosnek
- cebula
- pomidory krojone w puszce 440 g
- łyżka cukru
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- garść świeżego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie. Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki. Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25 - 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W