Gołąbki w boczku z sosem musztardowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1-1,5 l wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego
- 1 kapusta włoska
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 12-14 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 cebula
- ¾ szklanki ryżu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej
Sos:
- ok. 200 ml śmietany 18-22%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
Do podania:
- puree ziemniaczane, koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż gotujemy ok. 12 minut, tak by nie był całkowicie dogotowany.
Z kapusty wycinamy głąb, jeśli to możliwe dzielimy ją na liście i osobno, liść po liściu sparzamy w posłodzonym i osolonym wrzątku. Liście nie powinny się zbyt mocno rozgotować, ale też nie powinny być za twarde, bo będą pękać przy zwijaniu.
Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na 1-2 łyżkach oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, majeranek, musztardę, paprykę, sól, pieprz i ryż. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi i ew. próbujemy, czy farszu nie należy doprawić.
Z liści wycinamy twarde rdzenie, nakładamy po sporej łyżce farszu i zwijamy. Każdy z gołąbków owijamy dodatkowo boczkiem. Gołąbki podsmażamy na patelni z olejem na lekko złoty kolor. Następnie układamy na dnie naczynia do zapiekania kilka liści kapusty, na nich dość ciasno zawinięte gołąbki, polewamy bulionem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.
Po tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę, musztardy i miód. Gołąbki wyciągamy z brytfanki, zlewamy płyn spod gołąbków do rondelka i dolewamy do niego mieszankę ze śmietaną. Podgrzewamy ciągle mieszając. Gołąbki serwujemy z sosem, puree ziemniaczanym i koperkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź