Gołąbki w boczku z sosem musztardowym

Gołąbki w boczku
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1-1,5 l wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego
  • 1 kapusta włoska
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 12-14 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sos:
  • ok. 200 ml śmietany 18-22%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
Do podania:
  • puree ziemniaczane, koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż gotujemy ok. 12 minut, tak by nie był całkowicie dogotowany.

Z kapusty wycinamy głąb, jeśli to możliwe dzielimy ją na liście i osobno, liść po liściu sparzamy w posłodzonym i osolonym wrzątku. Liście nie powinny się zbyt mocno rozgotować, ale też nie powinny być za twarde, bo będą pękać przy zwijaniu.

Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na 1-2 łyżkach oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, majeranek, musztardę, paprykę, sól, pieprz i ryż. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi i ew. próbujemy, czy farszu nie należy doprawić.

Z liści wycinamy twarde rdzenie, nakładamy po sporej łyżce farszu i zwijamy. Każdy z gołąbków owijamy dodatkowo boczkiem. Gołąbki podsmażamy na patelni z olejem na lekko złoty kolor. Następnie układamy na dnie naczynia do zapiekania kilka liści kapusty, na nich dość ciasno zawinięte gołąbki, polewamy bulionem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

Po tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę, musztardy i miód. Gołąbki wyciągamy z brytfanki, zlewamy płyn spod gołąbków do rondelka i dolewamy do niego mieszankę ze śmietaną. Podgrzewamy ciągle mieszając. Gołąbki serwujemy z sosem, puree ziemniaczanym i koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA