Pieczone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami podane z ziemniaczanymi chipsami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- dwa długie paski żeberek wieprzowych, cienkich, bez tłuszczu
Solanka:
- 2 l wody
- sól
- 10 szt. liści laurowych
- 10 szt. ziela angielskiego
- 2-3 gałązki rozmarynu
Sos z suszonych owoców:
- 10 szt. suszonych jabłek
- 10 szt. suszonych śliwek
- 5 szt. wędzonych śliwek
- 5 szt. suszonych i wędzonych gruszek
- duża szklanka piwa porter
- łyżka wędzonych papryk chipotle
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 2 cebule
Chipsy ziemniaczane:
- 3-4 duże ziemniaki
- olej do głębokiego smażenia
- starte oregano suszone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, włóż do niej jajko, po czym wsypuj tyle soli, aż jajko wypłynie.
Dodaj liście, ziele, rozmaryn i chwilę gotuj.
Wodę lekko ostudź i zalej nią w płaskim naczyniu żeberka. Odstaw na dobę.
Zamarynowane żeberka opłucz, osusz, przykryj folią i wstaw do pieca. Piecz w temp. 200 stopni około 40- 45 min.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu włóż do rondelka. Dodaj kawałki cebuli i gotuj, aż sos się zredukuje. Gotowy sos zmiksuj na jednolitą masę, natrzyj nim podpieczone żebra i piecz dalej ok. godziny.
Do żeberek podaj domowe chipsy. Ziemniaki zetrzyj na mandolinie i lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Na koniec osusz je i smaż na oleju.
Dopraw je solą i ziołami. Smacznego!
Dodaj liście, ziele, rozmaryn i chwilę gotuj.
Wodę lekko ostudź i zalej nią w płaskim naczyniu żeberka. Odstaw na dobę.
Zamarynowane żeberka opłucz, osusz, przykryj folią i wstaw do pieca. Piecz w temp. 200 stopni około 40- 45 min.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu włóż do rondelka. Dodaj kawałki cebuli i gotuj, aż sos się zredukuje. Gotowy sos zmiksuj na jednolitą masę, natrzyj nim podpieczone żebra i piecz dalej ok. godziny.
Do żeberek podaj domowe chipsy. Ziemniaki zetrzyj na mandolinie i lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Na koniec osusz je i smaż na oleju.
Dopraw je solą i ziołami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W