Żeberka smażone w głębokim tłuszczu i w miodowej glazurze z ostro- kwaśnym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Żeberka
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
przyprawa do żeberek:
- łyżka chili
- łyżka kurkumy
- 1/2 łyzki imbir w proszku
- łyżka przyprawy 5 smaków
- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- szczypta gałki muszkatołowej
- mąka kukurydziana
glazura:
- 100 ml miódu
- 50 ml sherry
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z jednej limonki
sos:
- 3 ząbki czosnku
- tajskia papryczka chili
- świeży imbir
- 3 łyżki drobno posiekanych łodyg kolendry
- szklanka wody
- sok z limonki
- 1/2 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru
- mąka ziemniaczana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj glazurę. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu tak, żeby glazura się powoli redukowała i zgęstniała.
Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.
Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.
Podawaj je z sosem. Smacznego!
Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.
Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.
Podawaj je z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W