Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mielonych migdałów
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie za suche)
Masa bakaliowa:
- 2 białka
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 90 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1-1,5 szklanki drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki żurawiny
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 słoik dżemu lub konfitury z gorzkiej pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera. Zimne masło kroimy w kostkę i miksujemy pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt sucha, dodajemy po łyżce śmietanę lub zimną wodę.
Wyciągamy ciasto z malaksera i krótko zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto, część ciasta zostawiamy na dekorację boków. Obciążamy środek ciasta kulkami ceramicznymi ułożonymi na papierze do pieczenia. Wstawiamy ciasto na blasze do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut, by się lekko zarumieniło i podpiekło. Wyciągamy i studzimy.
W tym czasie bakalie kroimy drobno i mieszamy. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, jak uzyskamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną ciągle miksując. Na koniec, jak beza będzie sztywna i lśniąca dosypujemy do niej bakalie.
Mieszamy dokładnie. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy dżem lub konfiturę z pomarańczy, na to nakładamy bezę bakaliową i wstawiamy całość do pieca, temperaturę obniżamy do 160 stopni i dopiekamy kolejne 15-20 minut. Pieczemy, aż wierzch zrobi się złoty. Mazurka kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Wyciągamy ciasto z malaksera i krótko zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto, część ciasta zostawiamy na dekorację boków. Obciążamy środek ciasta kulkami ceramicznymi ułożonymi na papierze do pieczenia. Wstawiamy ciasto na blasze do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut, by się lekko zarumieniło i podpiekło. Wyciągamy i studzimy.
W tym czasie bakalie kroimy drobno i mieszamy. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, jak uzyskamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną ciągle miksując. Na koniec, jak beza będzie sztywna i lśniąca dosypujemy do niej bakalie.
Mieszamy dokładnie. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy dżem lub konfiturę z pomarańczy, na to nakładamy bezę bakaliową i wstawiamy całość do pieca, temperaturę obniżamy do 160 stopni i dopiekamy kolejne 15-20 minut. Pieczemy, aż wierzch zrobi się złoty. Mazurka kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia polska
Ciasta wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W