Ciasto miodowe z nutą pomarańczy

Ciasto miodowe z nutą pomarańczy
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 225 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1 pomarańczy
Nasączenie
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło umieść w garnuszku. Zetrzyj do niego skórkę z pomarańczy. Masło podgrzej do rozpuszczenia, a na koniec dodaj miód. Wystudź.

Jajka ubij na puch z cukrem. Trwa to dobre 12 minut. Dodaj przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia na niskich obrotach i wymieszaj. Dodaj przestudzone masło z miodem i wymieszaj. Przelej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 35 minut. 

Po przestudzeniu nasącz ciasto sokiem z pomarańczy wymieszanym z 2 łyżkami miodu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA