Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 200 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozpinaną formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem, natłuścić i oprószyć mąką. Roztopić czekoladę nad kąpielą wodną, następnie wmieszać po kawałku masło. W osobnej misce utrzeć żółtka z połową cukru, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. W kolejnej misce ubić pianę. Posypać resztą cukru i ubić na sztywną pianę bezową. Powoli wmieszać masę czekoladową do żółtek. Dodać łyżkę piany, po czym wymieszać delikatnie łopatką masę czekoladową z pianą. Wlać ciasto do formy i piec 50 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika. Przesunąć nożem po krawędzi i zostawić do wystygnięcia. Ciasto zapadnie się i popęka. Podawać ze słodkawą bitą śmietaną przyprawioną wanilią, rumem lub wodą pomarańczową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W