Tort makowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt:
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- białko z 2 jaj
- 60 g cukru
- 15 g mączki z orzechów laskowych
- 50 g mąki pszennej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g proszku do pieczenia
- 60 g maku
Poncz:
- 70 g śliwki sechlońskiej
- 30 ml śliwowicy
Krem z białej czekolady:
- 320 g białej czekolady
- 110 ml gorącej śmietany kremówki
- 100 g likieru jajecznego
- 10 g żelatyny
- 50 ml wody
- 500 ml podbitej śmietany kremówki
Polewa czekoladowa do oblania tortu:
- 200 g białej czekolady
- 100 g oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt. W misce wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak i mączkę z orzechów laskowych. Następnie składniki przesiej przez sito.
Białka ubij z 60 g cukru. Żółtka podbij z 30 g cukru i dodaj je do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Następnie do masy wsyp wszystkie sypkie składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na wyłożoną papierem blachę o wymiarach ok. 38 x 26 cm. Ciasto rozsmaruj na grubość około 1,5 cm. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
Następnie przygotuj poncz. Śliwki pozbaw pestek i zalej je alkoholem. Odstaw.
Przygotuj krem z białej czekolady. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Czekoladę zalej gorącą śmietaną (110 ml), dolej rozpuszczoną żelatynę i składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dolej likier i porcjami dodawaj podbitą śmietanę kremówkę. Delikatnie wszystkie składniki wymieszaj.
Do owalnej formy silikonowej na spód wlej odrobinę kremu z białej czekolady. Następnie ułóż nasączony biszkopt. Na nim ułóż śliwki nasączone śliwowicą. Wszystko ponownie zalej kremem z białej czekolady. Na sam koniec ułóż ostatnią warstwę nasączonego biszkoptu.
Tort przełóż do zamrażalki na 3-4 godziny.
Przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej emulsji.
Zamrożony tort przełóż na kratkę i oblej go białą polewą czekoladową. Wierzch tortu obsyp makiem. Tort udekoruj owocami według uznania. Smacznego!
Białka ubij z 60 g cukru. Żółtka podbij z 30 g cukru i dodaj je do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Następnie do masy wsyp wszystkie sypkie składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na wyłożoną papierem blachę o wymiarach ok. 38 x 26 cm. Ciasto rozsmaruj na grubość około 1,5 cm. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
Następnie przygotuj poncz. Śliwki pozbaw pestek i zalej je alkoholem. Odstaw.
Przygotuj krem z białej czekolady. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Czekoladę zalej gorącą śmietaną (110 ml), dolej rozpuszczoną żelatynę i składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dolej likier i porcjami dodawaj podbitą śmietanę kremówkę. Delikatnie wszystkie składniki wymieszaj.
Do owalnej formy silikonowej na spód wlej odrobinę kremu z białej czekolady. Następnie ułóż nasączony biszkopt. Na nim ułóż śliwki nasączone śliwowicą. Wszystko ponownie zalej kremem z białej czekolady. Na sam koniec ułóż ostatnią warstwę nasączonego biszkoptu.
Tort przełóż do zamrażalki na 3-4 godziny.
Przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej emulsji.
Zamrożony tort przełóż na kratkę i oblej go białą polewą czekoladową. Wierzch tortu obsyp makiem. Tort udekoruj owocami według uznania. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W