Tort a la Sacher z malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- 8 jaj
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 słoiczek konfitury lub dżemu malinowego
Polewa:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem przez min. 25 minut, aż będzie puszyste i pojaśnieje. Żółtka oddzielamy od białek i do masła stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Do masła dolewamy czekoladę i miksujemy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucieramy z masłem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy ok. 1/3 do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy żeby masa się rozluźniła. Na koniec dodajemy pozostałe ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wylewamy i wyrównujemy ciasto w tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy na kratce.
Konfiturę podgrzewamy, jeśli trzeba można ją przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 1 minutę i mieszamy, aż dobrze połączy się ze śmietanką.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 blaty. Każdy smarujemy malinami i nakładamy na siebie. Ostatni blat na wierzchu można również posmarować dżemem. Oblewamy tort polewą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy z bitą śmietaną.
Miękkie masło ucieramy z cukrem przez min. 25 minut, aż będzie puszyste i pojaśnieje. Żółtka oddzielamy od białek i do masła stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Do masła dolewamy czekoladę i miksujemy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucieramy z masłem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy ok. 1/3 do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy żeby masa się rozluźniła. Na koniec dodajemy pozostałe ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wylewamy i wyrównujemy ciasto w tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy na kratce.
Konfiturę podgrzewamy, jeśli trzeba można ją przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 1 minutę i mieszamy, aż dobrze połączy się ze śmietanką.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 blaty. Każdy smarujemy malinami i nakładamy na siebie. Ostatni blat na wierzchu można również posmarować dżemem. Oblewamy tort polewą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy z bitą śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W