Wiejski chleb
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 375 g mąki
- ćwierć łyżeczki drożdży błyskawicznych
- 1,25 łyżeczki soli
- 375 ml wody
- kaszka kukurydziana
- otręby pszenne bądź dodatkowa ilość mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z drożdżami i z solą. Wmieszać wodę. Otrzymamy wilgotne, lepkie ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Zakryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12 – 24 godz. Będzie gotowe, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Oprószyć deskę mąką i wyłożyć ciasto. Posypać je odrobiną mąki i zagnieść raz lub dwa. Zakryć ręczniczkiem i pozostawić na 15 min.
Uformować ciasto w kulę, używając odrobiny mąki, żeby nie kleiło się do palców. Posypać bawełnianą ściereczkę mąką, kaszką kukurydzianą lub otrębami pszennymi (obficie, żeby ciasto nie przywarło do tkaniny). Zakryć i zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podwoi objętość. Pół godziny przed tym, jak ciasto będzie gotowe, rozgrzać piekarnik do 230°. Wstawić do niego 2-litrowy żeliwny garnek z pokrywką. Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć pokrywkę, włożyć je stroną od tkaniny do góry (wygląda okropnie, lecz tak ma być). Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto lekko osiadło. Nakryć pokrywką i piec przez 30 min, potem odkryć i dopiekać przez 15 – 30 min, aż bochenek pięknie zbrązowieje. Ostudzić na kratce.
Uformować ciasto w kulę, używając odrobiny mąki, żeby nie kleiło się do palców. Posypać bawełnianą ściereczkę mąką, kaszką kukurydzianą lub otrębami pszennymi (obficie, żeby ciasto nie przywarło do tkaniny). Zakryć i zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podwoi objętość. Pół godziny przed tym, jak ciasto będzie gotowe, rozgrzać piekarnik do 230°. Wstawić do niego 2-litrowy żeliwny garnek z pokrywką. Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć pokrywkę, włożyć je stroną od tkaniny do góry (wygląda okropnie, lecz tak ma być). Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto lekko osiadło. Nakryć pokrywką i piec przez 30 min, potem odkryć i dopiekać przez 15 – 30 min, aż bochenek pięknie zbrązowieje. Ostudzić na kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W