Simit – tureckie bajgle
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 9)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 10-12
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej chlebowej (typ 680-750) plus trochę do podsypania
- 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka soli
- 600 ml ciepłej wody
Ponadto:
- 1 szklanka melasy lub wody zmieszanej z miodem
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- ok. 150 - 200 g sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.
W osobnym naczyniu mieszamy suszone drożdże z wodą, chwilę po wymieszaniu przelewamy całość do miski z mąką i mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Można to zrobić przy pomocy robota stacjonarnego z hakiem. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie robić się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.
Przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy jeszcze chwilę. Spód miski posypujemy mąką, wkładamy ciasto i owijamy lekko wilgotną ściereczką. Ostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 10-12 porcji, każdą dzielimy na pól i formujemy w zgrabną kulkę.
Melasę łączymy z wodą i mąką, będzie „klejem” dla sezamu. Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć i zrobi się lekko rumiany, następnie rozsypujemy go w szerokiej misce. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C.
Dwie kulki ciasta formujemy w dwa długie na ok. 40-45 cm wałeczki równej grubości, następnie zlepiamy je ze sobą na jednym końcu, zawijamy jeden na około drugiego i zlepiamy, tworząc kształt obwarzanka. Formujemy w ten sposób pozostałe simity układając je na lekko podsypanej mąką stolnicy.
Następnie każdy zamaczamy z jednej strony w mieszance z melasą, obtaczamy w sezamie i ew. lekko rozciągamy, żeby miały większą średnicę. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 230 stopni C, aż ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Podajemy po przestudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź