Ramadan pidesi – turecki chleb

Ramadan pidesi – turecki chleb
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 9)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
2

Składniki:

  • 535 g mąki pszennej chlebowej plus do podsypania
  • 200 ml mleka
  • 10 g suszonych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • 245 ml wody
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Ponadto:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wody
  • sezam i czarnuszka do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, następnie z drożdżami i 120 g mąki, przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na ok. 25 minut, zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość, zrobić się lekko galaretowaty i pełen pęcherzyków powietrza.

Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól, wodę i oliwę. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy całość np. łyżką, nie wyrabiamy długo ciasta, musimy tylko połączyć ze sobą składniki tak, by nie było grudek mąki. Okrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy ciasto na 25 min, żeby podwoiło swoją objętość.

Ciasto jest dość rzadkie, delikatnie wyciągamy je z miski na lekko podsypaną mąką stolnicę. Staramy się zbytnio nie ugniatać ciasta, żeby nie pozbyć się wytworzonych w środku pęcherzyków powietrza. Dzielimy ciasto na pół i delikatnie formujemy dwie kule.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną porcję ciasta na papier i lekko rozciągamy, formując je dłońmi na ok. 20-24 cm średnicy placek, obsypujemy go mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, by ponownie podrosło, na ok. 20-30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni C, na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by w piecu wytworzyć parę, dzięki niej stworzy nam się ładna skórka na cieście.

Żółtko mieszamy z wodą i jogurtem, smarujemy wierzch ciasta i palcami formujemy rowek w odległości ok. 1 – 2 cm od brzegu, naciskając ciasto. Następnie robimy na środku rowki podobne jak w baklavie. Wstawiamy chleb do pieca i pieczemy ok. 20-23 minut, aż ładnie się zarumieni.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA