Chleb tostowy
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 320 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 12 g soli
- 50 g masła (1 łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać, aż wszystko połączy się w jedną całość.
Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać.
W trakcie wyrabiania w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i uformować kulę. Odstawić do rozluźnienia ciasta na około 10 minut, następnie mocno skręcić w podłużny bochenek i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C, z funkcją góra-dół. Na spodzie rozgrzać dużą blachę.
Wstawić bochenek i piec około 35 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź