Stek z dyni z koprem włoskim, zieloną soczewicą, sokiem z pomarańczy i granatem

Stek z dyni z koprem włoskim, zieloną soczewicą, sokiem z pomarańczy i granatem
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 plastry dyni hokkaido o grubości ok. 6 cm
  • pół kopru włoskiego, pokrojony w cienkie plastry
  • szklanka soczewicy zielonej
  • sok z jednej pomarańczy
  • pestki z połowy granatu
  • czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie pióra
  • łyżka mielonego kuminu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek kolendry, drobno posiekany
  • pęczek mięty, listki drobno posiekane
  • 2 łyżki orzechów laskowych, podprażone i posiekane
  • pestki z tej dyni
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miód, oliwę, sok z pomarańczy, mielony kumin, szczyptę soli wymieszaj ze sobą dokładnie.

Plastry kopru włoskiego, cebuli, pestki dyni oraz dynię dokładnie nasmaruj mieszanką miodową.

Dynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 20-25 min. Na ostatnie 5 minut wstaw koper, pestki dyni i cebulę.

Soczewicę zalej  1,5 szklanki wody, dopraw solą, zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min.

Upieczoną dynię i resztę warzyw podawaj z soczewicą, orzechami, kolendrą oraz miętą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA