Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy we wrzątku, odsączamy i odstawiamy.
Nóżki kurczaka nacinamy i przygotowujemy marynatę.
Kolendrę, kmin i goździki ucieramy w moździerzu. Dodajemy imbir i kurkumę, sól, pieprz, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Pastą pokrywamy nóżki kurczaka i wkładamy je do woreczka lub zostawiamy w misce okrytej folią spożywczą. Wstawiamy całość do lodówki na min. 6 godzin.
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy kurczaka na brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, czosnek w plasterki i pokrojone kiszone cytryny. Dodajmy oliwki, zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby podlewamy płynem np. wodą lub bulionem.
Dodajemy poszatkowaną pietruszkę i ugotowaną soczewicę. Podgrzewamy razem jeszcze 15 minut i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA