Szaszłyki mięsne z serbską sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- patyczki bambusowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- 2 łyżki rakii
- olej do smażenia
Sałatka serbska:
- 4 pomidory koktajlowe
- 1 papryka jasno żółta
- ¼ białej kapusty
- 1 podłużna ostra papryka
- ¼ cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sałatka: kapustę cienko poszatkuj. Pomidory przekrój na pół. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj wszystko w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej łyżkę oliwy i skrop cytryną do smaku, wymieszaj i odstaw.
Szaszłyki: mięso dopraw solą, pieprzem i słodką papryką i wymieszaj. Na patyczkach bambusowych uformuj cienkie i podłużne kotleciki. Podsmaż szaszłyki na patelni ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj połówkę cebuli i kilka pomidorków koktajlowych, smaż kilka minut. Wlej dwie łyżki rakii, podpal i flambiruj.
Szaszłyki serwuj z sałatką serbską.
Szaszłyki: mięso dopraw solą, pieprzem i słodką papryką i wymieszaj. Na patyczkach bambusowych uformuj cienkie i podłużne kotleciki. Podsmaż szaszłyki na patelni ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj połówkę cebuli i kilka pomidorków koktajlowych, smaż kilka minut. Wlej dwie łyżki rakii, podpal i flambiruj.
Szaszłyki serwuj z sałatką serbską.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W