Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos pomidorowy – w rondelku podsmaż anchois na oliwie, aż się rozpuści, dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż 30 sekund, aż poczujesz zapach czosnku. Wtedy wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Wlej pomidory pelati lub dodaj świeże pomidory i całość duś przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i tabasco i zblenduj do gładkiej konsystencji, odstaw.
W garnku zeszklij cebulę, dodaj ryż i wymieszaj. Po minucie dodaj kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, wymieszaj i wlej wodę lub bulion tak, by pokryło ryż. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie al dente, czyli ok. 18 minut. Po 14 minutach, dodaj kawałki ryby. po 2 minutach dodaj krewetki, a po kolejnych 2 minutach – mule (w całości). Gotuj pod przykrywką jeszcze kilka minut. Wymieszaj, by połączyć wszystkie smaki.
Serwuj prosto z garnka z dodatkiem cytryny, natki i kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA