Omułki z lubczykiem i pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg omułków
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- 1 młoda cebulka lub 2 dymki
- 300 ml jasnego piwa
- 2 listki lubczyku
- 400 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Omułki oczyścić, odrzucić te, które po opukaniu pozostały otwarte oraz egzemplarze z uszkodzonymi muszlami.
Czosnek i cebulę obrać, pokroić drobno. Podsmażyć w rozgrzanym dużym garnku na maśle przez 10 sekund, wrzucić omułki, wlać piwo. Natychmiast zakryć i gotować przez 3-4 minuty.
Lubczyk posiekać, pomidory pokroić na duże kawałki. Dołożyć do omułków pomidory i lubczyk, posolić do smaku. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W