Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 duże ziemniaki do pieczenia
- szklanka gruboziarnistej soli morskiej
- 5 odsolonych filetów śledzia
- 2 duże cebule
- sól
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- papryczka chilli
- pieprz
- 2 szczypty suszonego majeranku
- 50 ml oleju lnianego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki natnij na krzyż. Na blaszkę wysyp sól gruboziarnistą i ułóż na niej ziemniaki. Piecz je przez około 40-45 minut w 200 stopniach.
Cebulę pokrój w krążki i wrzuć do miski. Posyp ją solą i polej octem. Z cebuli odciśnij wodę. Do cebuli dodaj posiekaną papryczkę chilli, majeranek i pieprz. Całość polej olejem.
Odsolone i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie dodaj do cebuli. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gorącego, pieczonego ziemniaka podawaj ze śledziem w cebuli. Smacznego!
Cebulę pokrój w krążki i wrzuć do miski. Posyp ją solą i polej octem. Z cebuli odciśnij wodę. Do cebuli dodaj posiekaną papryczkę chilli, majeranek i pieprz. Całość polej olejem.
Odsolone i pokrojone na mniejsze kawałki śledzie dodaj do cebuli. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gorącego, pieczonego ziemniaka podawaj ze śledziem w cebuli. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W