Śledź wędzony na herbacie z jabłkiem i porem
Oceń przepis:
Przygotował:
Adriana Marczewska
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie
Składniki:
- filety śledziowe matjas
- herbata czarna i zielona
- cytryny
- owoce jałowca
- 2 jabłka
- por
- cukier
- olej do smażenia
- masło
- cydr
- sianko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzie namaczamy, zmieniając wodę kilka razy
Garnek owijamy folią kilka razy, na dno wkładamy herbaty, jałowiec, skórkę i sianko.
Do środka wkładamy sitko pasujące - żeby się dało przykryć.
Układamy śledzie na sitku i zamykamy. Ustawiamy na palniku i wędzimy przez 15 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i smażymy chwilę z cydrem i odrobiną cukru, aż się rozpadną, dodajemy troszkę masła lub nie i miksujemy na gładki mus.
Kroimy na mandolinie albo krajalnicy cieniutkie kawałeczki jabłka i marynujemy w cydrze i cytrynie.
Pory kroimy i smażymy na maśle.
Trochę porów kroimy w drobne paseczki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wszystkie elementy ładnie składamy na talerzu.
Garnek owijamy folią kilka razy, na dno wkładamy herbaty, jałowiec, skórkę i sianko.
Do środka wkładamy sitko pasujące - żeby się dało przykryć.
Układamy śledzie na sitku i zamykamy. Ustawiamy na palniku i wędzimy przez 15 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i smażymy chwilę z cydrem i odrobiną cukru, aż się rozpadną, dodajemy troszkę masła lub nie i miksujemy na gładki mus.
Kroimy na mandolinie albo krajalnicy cieniutkie kawałeczki jabłka i marynujemy w cydrze i cytrynie.
Pory kroimy i smażymy na maśle.
Trochę porów kroimy w drobne paseczki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wszystkie elementy ładnie składamy na talerzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W