Filety z okonia morskiego w słoneczniku na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 filety z sea bassa ze skórą (okoń morski)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- nasiona słonecznika do obtoczenia ryby
- suszony estragon do smaku
- Składniki grillowanych jarzyn:
- 0,5 bakłażana
- 0,5 cukinii
- 0,5 kopru włoskiego
- 0,5 marchewki
- po 0,5 szt. trzech kolorów papryki
- 150 g szparagów zielonych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- Składniki ziemniaków w szafranie:
- 6 szt. ziemniaków
- 0,24 g szafranu (szczypta)
- woda
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę umyć, wysuszyć, przekroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem oraz estragonem, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie ziemniaków w szafranie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać wody, soli do smaku i wsypać całość szafranu, a następnie całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Przygotowanie grillowanych jarzyn:
Wszystkie jarzyny umyć i pokroić: bakłażana, cukinie, marchew w cienkie plasterki. Szparagi obrać i przekroić na pół. Paprykę oczyścić i pokroić w kawałki. Koper włoski pokroić w piórka. Zioła i czosnek drobno posiekać. Jarzyny przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i posiekany czosnek i zioła, a następnie całość wymieszać. Tak przygotowane jarzyny smażyć na suchej patelni do grillowania.
Rybę wyciągnąć z lodówki, obtoczyć ją w ziarnach słonecznika i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowego okonia podawać z jarzynami i ziemniakami w szafranie.
Przygotowanie ziemniaków w szafranie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać wody, soli do smaku i wsypać całość szafranu, a następnie całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Przygotowanie grillowanych jarzyn:
Wszystkie jarzyny umyć i pokroić: bakłażana, cukinie, marchew w cienkie plasterki. Szparagi obrać i przekroić na pół. Paprykę oczyścić i pokroić w kawałki. Koper włoski pokroić w piórka. Zioła i czosnek drobno posiekać. Jarzyny przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i posiekany czosnek i zioła, a następnie całość wymieszać. Tak przygotowane jarzyny smażyć na suchej patelni do grillowania.
Rybę wyciągnąć z lodówki, obtoczyć ją w ziarnach słonecznika i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowego okonia podawać z jarzynami i ziemniakami w szafranie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W