Jesiotr w borowikach

Jesiotr w borowikach
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 700 g fileta z jesiotra
  • 50 g suszonych borowików w plastrach
  • 200 g borowików mrożonych
  • 100 ml oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko roztrzepane
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jesiotra obsmaż tylko od strony skóry i przypraw. Suszone borowiki zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Wodę od grzybów zlej przez sito, aby zebrać ewentualny piasek. Plasterki grzybów wypłucz w bieżącej wodzie. Powierzchnię jesiotra posmaruj roztrzepanym jajkiem i przyklej do niej plastry borowika, na kształt łuski. Wodę, w której moczyły się grzyby odparuj by uzyskać esencję o smaku grzybowym. Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone borowiki podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem, do duszonych borowików, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzyby ułóż rybę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA