Jesiotr w borowikach
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 700 g fileta z jesiotra
- 50 g suszonych borowików w plastrach
- 200 g borowików mrożonych
- 100 ml oliwy
- 1 szalotka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 jajko roztrzepane
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jesiotra obsmaż tylko od strony skóry i przypraw. Suszone borowiki zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Wodę od grzybów zlej przez sito, aby zebrać ewentualny piasek. Plasterki grzybów wypłucz w bieżącej wodzie. Powierzchnię jesiotra posmaruj roztrzepanym jajkiem i przyklej do niej plastry borowika, na kształt łuski. Wodę, w której moczyły się grzyby odparuj by uzyskać esencję o smaku grzybowym. Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone borowiki podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem, do duszonych borowików, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzyby ułóż rybę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź