Pieczona pierś indyka z sosem żurawinowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 pierś indyka
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- sonda z termometrem
sos:
- 200 g żurawiny
- 500 ml wina czerwonego
- 2 gwiazdki anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś dokładnie solimy i pieprzymy, obsmażamy na rumiany kolor na maśle. Obsmażoną pierś studzimy i smarujemy masłem, zawijamy szczelnie w pergamin. Przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy do uzyskania temp. 76 stopni.
Wszystkie składniki sosu gotujemy do odparowania wina - do momentu, gdy będzie widać osadzające się owoce żurawiny na dnie rondla. Wyjmujemy gwiazdki anyżu i miksujemy sos na gładką masę.
Gotową pierś studzimy i kroimy w plastry, podajemy z kromką białego pieczywa przesmarowanego majonezem, a na wierzch wykładamy łyżkę sosu żurawinowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Kuchnia polska
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W