Pieczona pierś indyka z sosem żurawinowym

Pieczona pierś indyka z sosem żurawinowym
Oceń przepis:
96 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 pierś indyka
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła
  • sonda z termometrem
sos:
  • 200 g żurawiny
  • 500 ml wina czerwonego
  • 2 gwiazdki anyżu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś dokładnie solimy i pieprzymy, obsmażamy na rumiany kolor na maśle. Obsmażoną pierś studzimy i smarujemy masłem, zawijamy szczelnie w pergamin. Przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy do uzyskania temp. 76 stopni.

Wszystkie składniki sosu gotujemy do odparowania wina - do momentu, gdy będzie widać osadzające się owoce żurawiny na dnie rondla. Wyjmujemy gwiazdki anyżu i miksujemy sos na gładką masę.


Gotową pierś studzimy i kroimy w plastry, podajemy z kromką białego pieczywa przesmarowanego majonezem, a na wierzch wykładamy łyżkę sosu żurawinowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA