Golonki z indyka pieczone na słodko z ziemniakami i jarmużem

Golonki indycze pieczone na słodko
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z indyka

Składniki:

  • 3 golonki z indyka
  • zielona papryka
  • 8 małych cebulek
  • sól
  • 2-3 gałązki kolendry
  • sos a la teriyaki:
  • 1/4 szklanki ryżowego wina
  • 1/2 szklanka sosu sojowego jasnego
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • smażone ziemniaki i jarmuż:
  • 6 młodych ziemniaków
  • 2 garści jarmużu
  • 2 cebule dymki
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Na patelnię wlej wino ryżowe i sos sojowy, dodaj cukier brązowy i sok z limonki. Na koniec dodaj w całości dwa ząbki czosnku. Sos zredukuj. Do gotowego sosu włóż golonki. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulki w całości. Całość dopraw solą. Mięso i warzywa przełóż do brytfanki. Wierzch posyp świeżą kolendrą. Golonki piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Ziemniaki podgotuj. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie wypłucz. Ziemniaki pokrój na plastry, cebule dymki w piórka. Warzywa podsmaż na maśle. Na koniec dodaj jarmuż i wszystko podlej bulionem. Duś przez 15 minut. Upieczone golonki podawaj z ziemniakami i jarmużem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA