Golonki z indyka pieczone na słodko z ziemniakami i jarmużem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z indyka
Składniki:
- 3 golonki z indyka
- zielona papryka
- 8 małych cebulek
- sól
- 2-3 gałązki kolendry
- sos a la teriyaki:
- 1/4 szklanki ryżowego wina
- 1/2 szklanka sosu sojowego jasnego
- 5 łyżek cukru brązowego
- sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
- smażone ziemniaki i jarmuż:
- 6 młodych ziemniaków
- 2 garści jarmużu
- 2 cebule dymki
- łyżka masła
- szklanka bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Na patelnię wlej wino ryżowe i sos sojowy, dodaj cukier brązowy i sok z limonki. Na koniec dodaj w całości dwa ząbki czosnku. Sos zredukuj. Do gotowego sosu włóż golonki. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulki w całości. Całość dopraw solą. Mięso i warzywa przełóż do brytfanki. Wierzch posyp świeżą kolendrą. Golonki piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Ziemniaki podgotuj. Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie wypłucz. Ziemniaki pokrój na plastry, cebule dymki w piórka. Warzywa podsmaż na maśle. Na koniec dodaj jarmuż i wszystko podlej bulionem. Duś przez 15 minut. Upieczone golonki podawaj z ziemniakami i jarmużem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W