Zupa z nowalijek i koperku
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 młode marchewki
- 1 młody seler
- 2 cebulki dymki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- ½ szklanki rzeżuchy
- 200 g skrzydełek z kurczaka
- ½ szklanki bitej śmietany
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- mąka
- 1 jajo
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Skrzydełka kurczaka obsmażyć na suchej patelni na brązowy kolor. Marchewkę i selera delikatnie obrać i pokroić w krążki. Białą część dymki pokroić w piórka. Szczypior pokroić w drobne krążki i odłożyć. Skrzydełka i warzywa zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu aż skrzydełka będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać do niego odrobinę soli i taką ilość mąki, aby przy mieszaniu powstało lekko lejące się gładkie ciasto. Kluski lane wlewać powoli do zupy, zagotować, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Bitą śmietanę wymieszać z kwaśną śmietaną. Zupę wyłożyć do talerzy, na wierzch każdej porcji, nakładając dużą łyżkę śmietany i kopczyk rzeżuchy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W