Zupa z nowalijek i koperku

Zupa z nowalijek
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Skrzydełka kurczaka obsmażyć na suchej patelni na brązowy kolor. Marchewkę i selera delikatnie obrać i pokroić w krążki. Białą część dymki pokroić w piórka. Szczypior pokroić w drobne krążki i odłożyć. Skrzydełka i warzywa zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu aż skrzydełka będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać do niego odrobinę soli i taką ilość mąki, aby przy mieszaniu powstało lekko lejące się gładkie ciasto. Kluski lane wlewać powoli do zupy, zagotować, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Bitą śmietanę wymieszać z kwaśną śmietaną. Zupę wyłożyć do talerzy, na wierzch każdej porcji, nakładając dużą łyżkę śmietany i kopczyk rzeżuchy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA