Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- słoik marynowanych sielawek
- 2 pęczki młodej włoszczyzny
- 4 młode buraki
- ¼ główki młodej kapusty
- 4 młode cebule, czerwona lub biała
- cząber
- pieprz
- kminek mielony
- sól
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- olej Kujawski do smażenia
Chrust z natki pietruszki:
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 białka
- ok.1/2 szkl. wody gazowanej z cytryną
- olej Kujawski do smażenia
- sól
Majonez:
- 2 białka
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżeczka skórki z cytryny
- 200 ml oleju Kujawskiego
- sól
- pieprz czarny
- cukier puder
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój na grubsze kawałki, skrop smakowym olejem Kujawskim i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw je cząbrem, mielonym kminkiem, pieprzem i solą. Warzywa smaż do momentu kiedy będą chrupiące i miękkie.
Chrust z natki pietruszki:
Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydziana, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.
Majonez:
W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.
Chrust z natki pietruszki:
Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydziana, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.
Majonez:
W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W