Grzanki z ciasta drożdżowego z kremem angielskim i owocami

Grzanki z ciasta drożdżowego z kremem angielskim i owocami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kawałek ciasta drożdżowego (może być czerstwe)
Krem angielski:
  • 200 ml tłustego mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
Owoce:
  • 300 g mieszanych owoców: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu.

Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka. Razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną.

W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem, aż będą puszyste. Gdy mleko ze śmietaną będą prawie się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią płynu, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną.

Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo się zrobi jajecznica.

Na patelni usmażyć grzanki z ciasta. Ułożyć na talerzu, polać sosem i  udekorować świeżymi owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA