Grzanki z ciasta drożdżowego z kremem angielskim i owocami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kawałek ciasta drożdżowego (może być czerstwe)
Krem angielski:
- 200 ml tłustego mleka 3,2%
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
Owoce:
- 300 g mieszanych owoców: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu.
Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka. Razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną.
W tym czasie ubić żółtka z pozostałym cukrem, aż będą puszyste. Gdy mleko ze śmietaną będą prawie się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią płynu, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną.
Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo się zrobi jajecznica.
Na patelni usmażyć grzanki z ciasta. Ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować świeżymi owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź