Bezglutenowe placki jogurtowe z bananami i sosem czekoladowo-orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g jogurtu (szklanka)
- 70 ml mleka
- 170 g mąki z kokosa
- ¼ szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 banany
- 2 jajka
Sos z orzechami:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść orzechów laskowych
- pół szklanki śmietany 36%
- kieliszek brandy
- 4-5 pokrojonych truskawek (dodatek na placki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj placki. Najpierw przygotuj ciasto. Tłuste mleko wymieszaj z jogurtem. Dodaj mąkę z kokosa oraz płatki kukurydziane. Do tego sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz jajka. Następnie drobno posiekane banany. Wszystko wymieszaj.
Przygotowane ciasto wykładaj na patelnię. Usmażone placki wyłóż na papier.
Placki serwuj z orzechowym sosem. Do czekolady dodaj śmietankę, orzechy laskowe oraz brandy. Wszystko wymieszaj i rozpuść czekoladę z dodatkami na parze. Mieszaj do momentu, aż wszystkie grudki czekolady się rozpuszczą. Polej gotowe placki przygotowanym sosem. Na wierzch połóż truskawki.
Przygotowane ciasto wykładaj na patelnię. Usmażone placki wyłóż na papier.
Placki serwuj z orzechowym sosem. Do czekolady dodaj śmietankę, orzechy laskowe oraz brandy. Wszystko wymieszaj i rozpuść czekoladę z dodatkami na parze. Mieszaj do momentu, aż wszystkie grudki czekolady się rozpuszczą. Polej gotowe placki przygotowanym sosem. Na wierzch połóż truskawki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W