Torciki w kształcie gruszek
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Krem patissier:
- 100 g mleka
- 250 g śmietany kremówki
- 20 g cukru
- 40 g żółtek (2 żółtka )
- 10 g drożdży
- 15 g żelatyny
- 5 g skrobi kukurydzianej
Compote gruszkowe:
- 30 g cukru
- 5 g skrobi kukurydzianej
- 100 ml soku gruszkowego
- ekstrakt waniliowy
- 30 ml likieru gruszkowego
- gruszka
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej
Żel pektynowy:
- 10 g soku z cytryny
- 100 g cukru
- 10 g pektyny
Dodatki:
- czerwony i żółty barwnik
- „ogonki” z gruszek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu podgrzać mleko, 100 g kremówki i cukier, dodać żółtka, drożdże, skrobię i mieszać energicznie gotując, do rozpuszczenia i zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostałą kremówką ubić, połączyć ze schłodzoną masą jajeczną, dodać żelatynę, wymieszać dokładnie.
Sok gruszkowy zagotować z cukrem i skrobią, zdjąć z ognia i wymieszać z likierem gruszkowym oraz ekstraktem waniliowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość przełożyć do silikonowej foremki w kształcie małych kuleczek i zamrozić.
Składniki kruszonki wyrobić krótko, przełożyć kruszonkę na blaszkę i piec w 180º C, na złoty kolor.
Do nadania kształtu gruszki użyć rękawiczki lateksowej, do palca nałożyć porcję kremu następnie włożyć kulkę z galaretką gruszkową. Całość uzupełnić kremem za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć kolejną porcję patissier. Rękawiczkę związać, nadać kształt gruszki. Całość zamrozić.
Wszystkie składniki żelu doprowadzić do wrzenia, gotować krótko.
Po wyjęciu gruszek z zamrażarki nanieść aerografem barwniki. Całość wykończyć bezbarwnym żelem. Deser ułożyć na kruszonce.
Udekorować ogonkami z prawdziwych gruszek.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostałą kremówką ubić, połączyć ze schłodzoną masą jajeczną, dodać żelatynę, wymieszać dokładnie.
Sok gruszkowy zagotować z cukrem i skrobią, zdjąć z ognia i wymieszać z likierem gruszkowym oraz ekstraktem waniliowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość przełożyć do silikonowej foremki w kształcie małych kuleczek i zamrozić.
Składniki kruszonki wyrobić krótko, przełożyć kruszonkę na blaszkę i piec w 180º C, na złoty kolor.
Do nadania kształtu gruszki użyć rękawiczki lateksowej, do palca nałożyć porcję kremu następnie włożyć kulkę z galaretką gruszkową. Całość uzupełnić kremem za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć kolejną porcję patissier. Rękawiczkę związać, nadać kształt gruszki. Całość zamrozić.
Wszystkie składniki żelu doprowadzić do wrzenia, gotować krótko.
Po wyjęciu gruszek z zamrażarki nanieść aerografem barwniki. Całość wykończyć bezbarwnym żelem. Deser ułożyć na kruszonce.
Udekorować ogonkami z prawdziwych gruszek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W