Owoce sezonowe w syropie z agawy podane z fondue kakaowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 557 kcal.
Składniki:
- 25 g brzoskwiń
- 25 g nektarynek
- 25 gruszek
- 25 g jabłek
- 25 jeżyn
- 25 g śliwek
- 25 g winogron
- 25 g truskawek
- 8 ml syropu z agawy
- 1 g cynamonu
- 1 g kardamonu
- 2,5 g korzenia imbiru
- 40 g ziaren kakaowca
- 25 g czekolady gorzkiej 70%
- 2,5 g oleju kokosowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Duże owoce pokrój na kształt grubych frytek (możesz skropić je cytryną, by nie straciły koloru), pozostałe wypestkuj, lub przekrój jedynie na pół. Wrzuć do miski, polej syropem z agawy, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie – najlepiej ręką. Do kielicha blendera wrzuć nasiona kakaowca, olej kokosowy i zmiksuj na w miarę gładką masę. Na rozgrzanej patelnie upraż delikatnie zmiksowane nasiona, po czym zdejmij patelnię z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj bardzo dokładnie.
Owoce serwuj z sosem kakaowym podanym w miseczce, tak by można było je w nim maczać.
Ziarno kakaowca to bardzo wartościowy produkt, bez żadnych dodatków, przede wszystkim bez dodatku cukru, dlatego warto poszukać go w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie masz do niego dostępu wybierz wysokoprocentową czekoladę i rozpuść ją najlepiej w kąpieli wodnej.
Owoce serwuj z sosem kakaowym podanym w miseczce, tak by można było je w nim maczać.
Ziarno kakaowca to bardzo wartościowy produkt, bez żadnych dodatków, przede wszystkim bez dodatku cukru, dlatego warto poszukać go w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie masz do niego dostępu wybierz wysokoprocentową czekoladę i rozpuść ją najlepiej w kąpieli wodnej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W