Krokiety gryczane z soczewicą
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 300 g białej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- po 2 łyżeczki kminku, majeranku, czarnuszki
- sól i pieprz do smaku
- woda
- masło klarowane lub olej do smażenia
- Pasta z soczewicy
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 nieduże cebule
- 1 ząbek czosnku
- kilka szczypt majeranku
- kilka szczypt kminku
- pęczek zielonej pietruszki
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę namocz na noc. Następnie odlej wodę i zmiksuj na gładką masę, do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej trochę wody. Dodaj przyprawy i wymieszaj (nie miksuj czarnuszki). Smaż naleśniki z obu stron na niewielkim ogniu (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Patelnię smaruj od czasu do czasu tłuszczem, aby ciasto nie przyklejało się. Nadziewaj dowolnym wytrawnym farszem, na przykład pastą z soczewicy. Soczewicę ugotuj na sypko, zmiksuj na gęstą, niezbyt jednorodną masę, dołóż zeszkloną cebulkę przyprawioną majerankiem i solą, dodaj czosnek zgnieciony nożem i pokrojony w drobne kawałeczki. Dopraw do smaku, nadziewaj gryczane naleśniki i podawaj. Gotowe krokiety możesz przed podaniem zapiec w piekarniku lub podgrzać na patelni. Podawaj np. z kubkiem ciepłego barszczu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź