Żeberka w pikantnym sosie z krążkami cebulowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata solankowa:
- 2 litry wody
- łyżeczka soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
Suche przyprawy:
- łyżeczka pieprzu mielonego
- łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
Sos:
- cebula
- 2 szt. papryczki chili
- ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
- ⅓ szklanki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- ¾ butelki ciemnego piwa
Krążki cebulowe:
- 200 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 100 g panierki panko (japońska bułka tarta)
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 3 cebule
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka mocz w solance przez 1-2 dni.
Następnie ponacinaj żeberka i natrzyj je dokładnie mieszanką suchych przypraw (pieprz mielony, oregano, kminek rzymski, czosnek granulowany, wędzona papryka, sól).
Tak przygotowane żeberka obsmaż na patelni.
Następnie przygotuj sos. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka, dodaj cukier, piwo, ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, pokrojone ostre papryczki, ketchup pomidorowy i miód gryczany. Wszystko składniki dokładnie wymieszaj.
Sos gotuj na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a sos się zredukuje.
Następnie zmiksuj sos na jednolitą masę.
Żeberka obtocz w sosie i grillu na patelni grillowej przez ok.15 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj żeberka sosem.
Przygotuj doskonały dodatek, czyli smażone krążki cebuli. Mąkę kukurydzianą, sól, panierkę, jajko i wodę wrzucić do miski i wymieszaj. Cebulę pokój na grube plastry. Następnie wrzuć je do przygotowanego ciasta, wymieszaj.
Krążki cebuli smaż na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawaj ze smażonymi krążkami cebuli. Smacznego!
Następnie ponacinaj żeberka i natrzyj je dokładnie mieszanką suchych przypraw (pieprz mielony, oregano, kminek rzymski, czosnek granulowany, wędzona papryka, sól).
Tak przygotowane żeberka obsmaż na patelni.
Następnie przygotuj sos. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka, dodaj cukier, piwo, ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, pokrojone ostre papryczki, ketchup pomidorowy i miód gryczany. Wszystko składniki dokładnie wymieszaj.
Sos gotuj na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a sos się zredukuje.
Następnie zmiksuj sos na jednolitą masę.
Żeberka obtocz w sosie i grillu na patelni grillowej przez ok.15 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj żeberka sosem.
Przygotuj doskonały dodatek, czyli smażone krążki cebuli. Mąkę kukurydzianą, sól, panierkę, jajko i wodę wrzucić do miski i wymieszaj. Cebulę pokój na grube plastry. Następnie wrzuć je do przygotowanego ciasta, wymieszaj.
Krążki cebuli smaż na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawaj ze smażonymi krążkami cebuli. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W