Ogórki marynowane na słodko w curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 10 większych szalotek
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka gorczycy
- kilkanaście ziaren kolendry
- kilka suchych owoców kardamonu
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- listki z jednego pęczka selera naciowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odciąć końcówki ogórków, obrać i pokroić je w słupki. Obrać całą szalotkę i pokroić wzdłuż na cząstki. Zagotować litr wody z octem, cukrem i solą. Kiedy się zagotuje dodać curry, starannie wymieszać i wygasić ogień. Do wypieczonych w piekarniku słoików włożyć ogórki, cebulę, seler naciowy i przyprawy, zalać ciepłą wymieszaną zalewą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka z wrzątkiem włożyć ściereczkę, wstawić do niego przygotowane słoiki i pasteryzować około 5 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W