Sałatka Cezara z grillowanym stekiem z tuńczyka
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 stek z tuńczyka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 1 główka sałaty rzymskiej
Dressing:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 6 filecików anchovies
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startego sera koziego dojrzałego
- ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka sosu worchestershire
Dodatkowo:
- bagietki na grzanki (ilość wedle uznania)
- oliwa do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dressingu. Posiekaj drobno ząbki czosnku, osól i rozdrobnij końcówką noża. Posiekaj też kilka filecików anchovies i rozetrzyj je z czosnkiem na pastę. Wrzuć to do miski. Dodaj majonez, musztardę, zetrzyj na drobnych oczkach dojrzały kozi ser. Dodaj sos worcestershire. Wymieszaj wszystko dokładnie i zostaw na dnie miski.
Opłukane i osuszone liście rzymskiej sałaty podrzyj ręcznie na mniejsze kawałki, ale niezbyt małe, sałata gra tu mocne akordy. Wrzuć ją od razu do przygotowanego wcześniej dressingu.
Wymieszaj dokładnie, by sos pokrył liście sałaty bardzo cienką warstwą.
Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) natrzyj oliwą, osól, popieprz i wrzuć na dobrze rozgrzaną grillową patelnię - żeliwna jest moją ulubioną. Smaż z dwóch stron po kilka minut w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz uzyskać. Usmażone steki odłóż na ściereczkę lub talerz z ręcznikiem papierowym i daj im odpocząć kilka minut.
Bagietki pokrój w poprzek i pionowo na długie kromki, pokrop je oliwą i podsmaż na grillowej patelni z dwóch stron.
Sałatę ułóż na talerzu. Stek z tuńczyka pokrój w podłużne paski i ułóż na sałacie, na nich kilka filecików anchovies, na to grzanki na brzegu talerza i basta.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź