Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki

Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Papryka:
4 papryki (różne kolory)
2 garści pomidorków koktajlowych
główka czosnku pokrojona w plasterki
60 ml oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Usunąć z papryki pestki i pociąć ją w paseczki. Wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, rozłożyć na blasze. Polać oliwą i piec do postaci confit, ok. 3 godzin.

Kotleciki:
600 g solonego dorsza, wymoczonego i pokrojonego na kawałki
2 duże ziemniaki pokrojone w plasterki
6 obranych i przepołowionych ząbków czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku
3 łodyżki natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu espelette lub ostrej papryki
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
olej arachidowy do smażenia
mąka lub panko na panierkę


Przygotowanie:
Włożyć rybę, ziemniaki i czosnek do garnka. Związać sznurkiem liść laurowy oraz gałązki tymianku i pietruszki, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, tyle, żeby ledwo pokrywała składniki i zagrzać – woda ma tylko bulgotać. Gotować, aż ziemniaki i ryba będą miękkie, ok. 15 minut. Odlać.
Usunąć zioła. Oddzielić rybę od ziemniaków. Te ubić ze śmietaną. Rozdrobnić rybę i wrzucić do puree, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać pieprz/paprykę i posiekane świeże zioła.
Wlać do patelenki olej na głębokość 2,5 cm i rozgrzać do skwierczenia. Uformować puree w kotleciki. Przed smażeniem obtoczyć w panierce. Smażyć z obu stron do chrupkości, do ciemnego brązu. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z confit z papryki.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA