Sandacz smażony na maśle z ziemniakami i bobem

Sandacz smażony na maśle z ziemniakami i bobem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Składniki:
  • 4 filety z sandacza
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • skórka z cytryny
  • ok. 1,5 kg małych młodych ziemniaków
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu
  • olej
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • ½ pęczka poszatkowanej mięty
Sos:
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 120 ml lekkiego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • ok. 150 ml śmietany 30%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonym wrzątku z łodyżkami koperku. Drobne listki szatkujemy.

Filety z sandacza osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy otartą skórką z cytryny.

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim mąkę, aż straci zapach. Rozrzedzamy zasmażkę bulionem, ciągle mieszając, dodajemy koperek, krótko gotujemy.

Śmietanę hartujemy częścią sosu i wlewamy do rondelka z koperkiem, doprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.  

Dwie łyżki masła rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy na tłuszcz ząbki czosnku, bób i odcedzone ziemniaki, doprawiamy solą i często podrzucając podsmażamy razem.

Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu smażymy filety z sandacza na rumiano. Serwujemy usmażone filety z sosem koperkowym i ziemniakami z bobem posypane drobno poszatkowaną miętą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA