Sandacz smażony na maśle z ziemniakami i bobem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 4 filety z sandacza
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
- skórka z cytryny
- ok. 1,5 kg małych młodych ziemniaków
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- olej
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- ½ pęczka poszatkowanej mięty
Sos:
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. 120 ml lekkiego bulionu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- sok z cytryny
- ok. 150 ml śmietany 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonym wrzątku z łodyżkami koperku. Drobne listki szatkujemy.
Filety z sandacza osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy otartą skórką z cytryny.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim mąkę, aż straci zapach. Rozrzedzamy zasmażkę bulionem, ciągle mieszając, dodajemy koperek, krótko gotujemy.
Śmietanę hartujemy częścią sosu i wlewamy do rondelka z koperkiem, doprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
Dwie łyżki masła rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy na tłuszcz ząbki czosnku, bób i odcedzone ziemniaki, doprawiamy solą i często podrzucając podsmażamy razem.
Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu smażymy filety z sandacza na rumiano. Serwujemy usmażone filety z sosem koperkowym i ziemniakami z bobem posypane drobno poszatkowaną miętą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź