Łupacz z południowych Indii i chow der kukurydziany
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 1
Składniki:
- 1-2 łyżeczki oleju roślinnego
- ¼ łyżeczki nasion gorczycy
- 7-8 świeżych liści curry (pomiń je, jeśli ich nie masz)
- 1 zielona chili, przekłuta czubkiem noża
- 4 g imbiru drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- ½ małej cebuli, posiekana
- 60 g ziaren kukurydzy, świeżych lub mrożonych
- 140 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 80-100-gramowy wędzony filet z łupacza, bez skóry
- 120-gramowy zwykły filet z łupacza, bez skóry
- 150-200 ml mleczka kokosowego
- ¼ łyżeczki garam masala
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- duża garść młodego szpinaku
- woda, wystarczająca ilość do zalania ziemniaków w garnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy, a gdy zaczną strzelać, dodaj liście curry, cebulę, sól i chili. Gotuj, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i imbir. Gotuj dalej przez minutę na małym ogniu. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki, świeżą kukurydzę i znów doprowadź do zagotowania. Przykryj i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Rozgnieć kilka kawałków, żeby pomóc zagęścić zupę. Dodaj mrożoną kukurydzę. W rondlu powinno zostać tylko trochę płynu.
Dodaj mleczko kokosowe, kukurydzę, garam masala, rybę i szpinak. Przykryj i zagotuj. Potem gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku i podawaj samo albo z ryżem.
Dodaj mleczko kokosowe, kukurydzę, garam masala, rybę i szpinak. Przykryj i zagotuj. Potem gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku i podawaj samo albo z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W