Indyjskie racuszki z kalafiorem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 filiżanki kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała, pokrojona cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki garam masali
- pół filiżanki mąki ryżowej
- pół filiżanki mąki kukurydzianej albo z ciecierzycy
- pół łyżeczki soli
- 1 starta, odciśnięta cukinia
- 4 jajka
- 1 filiżanki natki kolendry (plus trochę do dekoracji)
- 500 ml oleju z otrębów ryżowych
- 1 limetka
Sos:
- pół filiżanki jogurtu
- 1 łyżeczka oliwy
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka natki kolendry
- sól i ocet umeboshi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść odciskając nadmiar płynu.
Cebulę i łodyżki kolendry podsmażyć na oliwie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez kilka sekund, a następnie dołożyć przyprawy. Podsmażać, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
W misce połączyć obie mąki, sól, cukinię i kalafior. Dodać mieszankę cebuli z przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i natkę kolendry. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Używając dwóch łyżek formować racuchy. Wrzucać je do oleju i smażyć, aż zrobią się rumiane. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Racuchy podawać z sosem, przybrane natką kolendry i cząstkami cytryny.
Cebulę i łodyżki kolendry podsmażyć na oliwie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez kilka sekund, a następnie dołożyć przyprawy. Podsmażać, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
W misce połączyć obie mąki, sól, cukinię i kalafior. Dodać mieszankę cebuli z przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać jajka i natkę kolendry. Wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Używając dwóch łyżek formować racuchy. Wrzucać je do oleju i smażyć, aż zrobią się rumiane. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Racuchy podawać z sosem, przybrane natką kolendry i cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W