Sałatka ze smażonego kurczaka – Murgh Chaat

Sałatka ze smażonego kurczaka – Murgh Chaat
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, starty na pastę
  • ½ średniej wielkości pomidor
  • garść posiekanej sałaty
  • ¼ średniej wielkości drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 duża pierś z kurczaka, bez skóry
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1¼-1½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, uprażonego i lekko zmiażdżonego
  • 1½ łyżeczki Chaat Masala
  • 1½ łyżki solonych orzeszków ziemnych, lekko posiekanych
  • ½ dojrzałego awokado
  • sól i czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zamarynuj pierś kurczaka w 1 łyżce oliwy, soli i czosnku. Zostaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię, włóż kurczaka i smaż przez 5-6 minut, aż kurczak będzie gotowy. Lubię przykryć patelnię na 2 minuty, żeby mięso zostało soczyste.

W tym czasie pokrój pomidory i awokado w centymetrową kostkę. Włóż do miski i dodaj cebulę, sałatę, przyprawy, sól, większość soku z cytryny i pozostałą oliwę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatka powinna być kwaskowa, ostra i dobrze doprawiona. W razie konieczności dodaj więcej soku z cytryny.

Kiedy kurczak będzie gotowy, pokrój go w cienkie plastry i połóż na sałatce, albo pokrój na małe kawałki i wymieszaj z resztą składników. Posyp orzeszkami ziemnymi i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA